Supporten för Windows 7 närmar sig slutet

Windows 7-datorer kommer inte längre att få säkerhetsuppdateringar för Windows efter den 14 januari 2020, så uppgradera till en modern PC idag.

Efter 10 år upphör supporten för Windows 7 den 14 januari 2020. Vi känner till att förändringen kan vara svår, och därför finns vi här för att hjälpa dig med rekommendationer kring vad du bör göra, och för att svara på frågor gällande att supporten upphör.

Konfigurera med Windows 10 nu

Har du fler frågor? Klicka är för mer information

Vad innebär det att supporten upphör?

Du kan fortfarande fortsätta använda en dator med Windows 7, men utan de regelbundna säkerhets- och mjukvaruuppdateringarna är datorn mer utsatt för virus och skadliga program. I fortsättningen är den bästa och säkraste lösningen att använda Windows 10. Och Windows 10 upplevs allra bäst på en helt ny dator. Det är möjligt att installera Windows 10 på en äldre enhet, men det rekommenderas inte.

När Windows 7-supporten upphör den 14 januari 2020 kommer din dator fortfarande att fungera, men Microsoft kommer inte längre att erbjuda något av följande:

 • Teknisk support vid problem
 • Mjukvaruuppdateringar
 • Säkerhetsuppdateringar eller -åtgärder

Vad kan jag göra för att förbereda mig?

Oavsett om du behöver säkerhetskopiera dina filer eller hitta en ny dator som passar dina behov så har vi det som behövs för att hjälpa dig, och göra övergången så smidig som möjligt.

1. Se de senaste datorerna

Nya moderna datorer är inte bara snabba (tack vare SSD-hårddiskar) och hållbara, med batterier som räcker längre. Medelpriset för en bra dator är nämligen betydligt lägre idag än det var för 5-10 år sedan.

Ta reda på mer

2. Säkerhetskopiera dina filer och bilder

Spara dina privata filer och bilder på OneDrive eller på en extern hårddisk. Följ den här länken för att se hur du kan flytta dina filer på olika sätt.

Ta reda på mer

3. Få tips om Windows 10

Vi tror att du kommer känna dig riktigt hemma på en ny dator med Windows 10, men om du har frågor eller vill lära dig mer har vi massor av tips och guider tillgängliga för dig.

Ta reda på mer

Tunnare, lättare och snabbare

Tack vare SSD-hårddiskar och den senaste teknologin är moderna datorer snabbare, säkrare, mer hållbara och har bättre utformning.

Varför en Windows 10-dator?

Få nya förmågor med en ny dator

Nya datorer har egenskaper som pekskärmar, digitala pennor och ansiktsigenkänning, som sparar tid och är enkla att använda.

Lär dig mer om egenskaperna i Windows 10

Windows 10 frågor och svar

Kommer min Windows 7-dator att sluta fungera den 14 januari 2020?

Nej. Supporten för Windows 7 upphör, men mjukvaran kommer fortfarande att fungera. Om din dator kör Windows 7 efter den 14 januari 2020 kommer den inte längre att få några säkerhetsuppdateringar. Därför är det viktigt att du uppdaterar till ett modernt operativsystem som Windows 10, som ger dig de senaste säkerhetsuppdateringarna och håller dig och dina filer säkrare. Dessutom kommer Microsofts kundtjänst inte längre att vara tillgänglig för tekniskt support för Windows 7.

Hur skaffar jag Windows 10?

Du kan köpa en fullständig version av Windows 10 Home eller Windows 10 Pro till din Windows 7-dator. Men det bästa sättet att uppleva Windows 10 på är på en helt ny dator. Dagens datorer är snabbare och kraftfullare, och levereras med Windows 10 färdigt installerat.

Svara på några frågor online för att ta reda på om din Windows 7-dator kan använda Windows 10. Eller ta en titt på nya Windows 10-datorer.

Kan jag uppgradera Windows 7 till Windows 10 gratis?

När Windows 10 först lanserades fanns ett erbjudande om gratis uppgradering, men erbjudandet gick ut den 29 juli 2016.

Du kan köpa och ladda ner Windows 10 på din enhet idag. Om din dator är mer än tre år gammal kan det vara dags att fundera på att uppgradera till en ny dator. Vi hjälper dig gärna att hitta en dator som är snabbare, säkrare och har alla de nya egenskaper som Windows 10 kan erbjuda, innan din nuvarande dator bromsar dig.

Vi vill gärna hjälpa dig att hitta en som passar både dina behov och din budget.

Varför bör jag överväga en ny dator?

Datorer som är byggda för Windows 7 använder 10 år gammal teknik. Windows 10 har många av de egenskaper och förmågor som Windows 7 också har. När du byter till en ny dator kommer det att finnas många aspekter som du känner igen, men också viktiga innovationer och förmågor som inte fanns för 10 år sedan. Titta närmare på de nya innovativa egenskaperna som finns på en ny dator med Windows 10:

 • Nyare maskinvara är snabbare, kraftfullare och mer kompatibel med den senaste tekniken i branschen.
 • Du kan utnyttja de senaste säkerhetsfunktionerna för att hålla dig och din enhet säkra:
  • Få inbyggd säkerhet utan extra kostnad. Din Windows-enhet har färdigt inbyggda säkerhetsfunktioner, inklusive brandvägg och internetskydd som hjälper dig att undvika virus, skadliga program och utpressningsprogram.
  • Logga in tre gånger snabbare och glöm lösenordet.4 Använd helt enkelt ditt ansikte eller ditt fingeravtryck för att snabbt och säkert låsa upp din dator.2
 • Njut av ett nytt sätt att använda Windows, bortom musen och tangentbordet. De flesta av oss är bekanta med pekskärmar i våra telefoner, och nu har många nya Windows 10-datorer en pekskärm. Med pekskärmen kan du också använda pennteknik för att skriva och anteckna i dokument och på hemsidor. Pekskärmar och pennor låter dig zooma in och ut, snabbrulla och skriva under dokument.
 • Applikationen Foton organiserar och taggar automatiskt dina bilder. Att söka efter bilder är lätt och enkelt. Letar du efter bilder som du tog på stranden? Skriv bara "strand" i sökfältet så dyker alla dina strandbilder upp.

Behöver du fler anledningar? Titta närmare på listan över egenskaper som finns i Windows 10.

På vilket sätt är säkerheten bättre i Windows 10 än i Windows 7?

Windows 10 är det säkraste Windows-systemet någonsin, med omfattande obruten säkerhet som täcker antivirus, brandvägg, internetskydd med mera. Det här betyder fler säkerhetsfunktioner, tydligare instrumentpanel samt kontinuerliga uppdateringar3 för att skydda dig mot framtida hot. Allt detta är inbyggt, utan extra kostnad.

Vilken version av Windows 10 är rätt för mig?

Det finns flera versioner av Windows 10, så oavsett om din dator är privat, en jobbdator eller en skoldator så finns det en version som är perfekt för dig.

Windows 10 Home är det perfekta operativsystemet för privat hemmabruk, medan Windows 10 Pro erbjuder alla egenskaper från Windows 10 Home plus ytterligare funktioner som BitLocker, fjärrskrivbord och domänåtkomst för yrkesverksamma.

För den som önskar ökad säkerhet och prestanda både på kontoret och utanför det finns också Windows 10 i S-läge. Windows 10 i S-läge låter dig använda datorn snabbt och på ett säkrare sätt dag efter dag, men genom att endast använda verifierade appar från Microsoft-butiken.

Hur överför jag mina privata filer till en ny dator?

Det är lätt att överföra dina filer och bilder till en ny dator med hjälp av molnlagringstjänsten OneDrive. Med internetåtkomst och några få klick kan du säkerhetskopiera och skydda dina filer online i molnet, och synka dem till din nya dator när du är redo. Att synka filerna mellan din nya dator och molnet gör att du kan lagra filerna lokalt för offline-användning när du inte har internetåtkomst, samt på OneDrive-tjänsten i molnet så att du kan återställa dem om något skulle hända. OneDrive kan automatiskt behålla de två versionerna i synk när ändringar görs.

Observera: dessa instruktioner är utformade för Windows 7-användare. OneDrive-klienten följde med Windows 8, så användare med Windows 8 eller 8.1 kan använda samma instruktioner men hoppa över installationen av appen.

Om OneDrive inte passar dina behov kan du i stället använda en extern hårddisk eller funktionen Windows säkerhetskopiering och återställning. Gå till
aka.ms/MoveToWindows10 för att ta reda på hur.

Kan jag flytta mina genvägar och IE-favoriter till en ny dator?

Om du byter till en ny Windows 10-dator kan du enkelt ta med dig dina favoriter i Internet Explorer. Dessa instruktioner kommer att visa dig hur du flyttar IE-favoriter till Microsoft Edge, som är det snabbare och säkrare sättet att använda internet på. Windows 10 har fortfarande webbläsaren Internet Explorer 11 som du troligen redan är bekant med. Däremot inkluderar det också Microsoft Edge, den snabbare och säkrare webbläsaren som är speciellt utformad för Windows 10.

Stöder Windows 10 digitala pennor eller stylus?

Ja. Windows 10 har den innovativa och responsiva Windows Ink-tekniken, som ger dig möjligheten att använda en penna som rör sig lika smidigt som dina tankar. Rita, anteckna, navigera och klottra: ta fram din kreativa sida och var produktiv med Windows Ink. Windows Ink är endast tillgängligt på surfplattor och datorer med pennstöd. Den digitala pennan kan säljas separat.

Hur loggar jag in i Windows 10 utan ett lösenord?

Lås upp din Windows 10-enhet med den lösenordsfria inloggningsfunktionen Windows Hello. Använd ditt ansikte, ditt fingeravtryck eller din tillhörande enhet2 för att låsa upp din Windows 10-dator på det snabbaste och säkraste sättet. På enheter som stöder Windows Hello kan användaren automatiskt gå förbi inloggningsskärmen utan att skriva in ett lösenord.

Hur kommer mina Microsoft Office-applikationer påverkas av att supporten för Windows 7 upphör?

Din upplevelse kan förändras beroende på vilken version av Office du har. För att ta reda på mer, se Windows 7-supporten upphör och Office.

 1. Källa: Microsoft kundanvändnings- och kundnöjdhetsprogram - US FY18 (Q1-Q4)
 2. Windows Hello kräver särskild hårdvara inklusive en Windows Hello-kompatibel enhet, fingeravtrycksläsare, upplyst IR-sensor eller andra biometriska sensorer och giltiga enheter.
 3. För enhetens angivna livslängd.
 4. Baserat på genomsnittlig tidsjämförelse mellan att skriva ett lösenord och läsa av ett ansikte eller fingeravtryck för autentisering.