Denna sida är utformad för att ge generell information om en särskild kategori. För information om enskilda produkter hänvisa då till hjälpknappen () till höger om konfiguratorn.

Chassis och skärm
Chassit är skalet på din notebook och inkluderar bland annat ditt moderkort, skärm, tangentbord, pekplatta och batteri.

Skärm

När du väljer skärm på en laptop finns det flera faktorer att ta i beaktande:

  • Typ av bakgrundsbelysning
  • Inbyggd (maximal) upplösning
  • Skärmstorlek
  • Skärmtyp (blank eller matt)

Typ av bakgrundsbelysning

Hos oss kan du välja mellan två olika typer av bakgrundsbelysning: Bakgrundsbelysning med LED och bakgrundsbelysning med CCFL (LCD). I allmänhet är bakgrundsbelysning med LED bättre eftersom den är mer energieffektiv och har längre livslängd än bakgrundsbelysning med CCFL (LCD).

Inbyggd (maximal) upplösning

Den inbyggda (maximala) upplösningen är den optimala upplösningen, den upplösning som skärmen på din notebook fungerar bäst med. Du får tydligast bild när den är inställd på denna upplösning. Vissa kunder vill vara säkra på att notebooken stöder 1920 x 1080 (full HD), så att de kan titta på HD-filmer i bästa kvalitet.

Skärmstorlek

När du ska bestämma skärmstorlek måste du ta hänsyn till avsedd användning. Om du ska använda din notebook i eller runt hemmet eller kontoret kan du välja en notebook med större skärm, eftersom du kan se mer innehåll på en och samma gång och får bättre bildkvalitet. Om du däremot regelbundet tar med din bärbara dator ut vill du kanske välja en mindre notebook med mindre skärm för att underlätta transporten. Det kan vara svårt att hitta rätt balans mellan dessa två faktorer, men de flesta kunder tycker att skärmstorleken 15,6 tum är en bra medelväg.

Skärmtyp (blank eller matt)

Det finns två typer av LCD-skärmar: matt (antireflekterande) och blank. Båda skärmtyperna har sina fördelar och nackdelar:

  • Matta skärmar reflekterar inte ljus så bra, och därför är det lättare att se och läsa på skärmen när du är ute i starkt ljus. Detta leder tyvärr till lägre kontrast och ljusstyrka eftersom ljuset från skärmen måste passera genom en matt beläggning.

  • Blanka skärmar har livfulla färger och högsta kontrasten och ljusstyrkan eftersom de har jämn yta med hög glansighet. De som vill se filmer eller gillar gaming väljer därför oftast dessa. Nackdelen är att stark belysning kan orsaka blänk (att reflektionen syns) på skärmen, något som kan vara irriterande och trötta ut ögonen. En del grafikdesigners kan också uppleva att färgerna inte stämmer. Blank fungerar bra om belysningen i rummet inte orsakar några reflektioner på skärmen.

Ska jag välja matt eller blank? De flesta kunder föredrar blank, men vad som är bäst för dig beror på vad du tänkt använda den till. Om du alltid är ute väljer du matt. Annars väljer du blank. De flesta skärmtillverkare övergår numera från matt till blank och matt blir svårare och svårare att hitta.