Denna sida är utformad för att ge generell information om en särskild kategori. För information om enskilda produkter hänvisa då till hjälpknappen () till höger om konfiguratorn.

Moderkort
Moderkortet är, som namnet antyder, den grundläggande komponenten i en dator. Nästan alla komponenter i datorn är på ett eller annat sätt anslutna till moderkortet. Därför är det viktigt att se till att din dator har ett kraftfullt och pålitligt

moderkort.

Våra datorer använder alltid moderkort från ledande märken som ASUS och Gigabyte. Moderkort har flera inbyggda funktioner. Dessa inkluderar perifera kortplatser, processorsocklar, expansionsplatser och så vidare. Vi har tagit med några beskrivningar av enskilda delar på moderkortet för att hjälpa dig på traven:

PCI-PORTAR

Moderkort har ett antal PCI-portar (Peripheral Component Interconnect). I de här portarna ansluter du sådant som nätverkskort, trådlösa nätverkskort, USB-kort, ljudkort, et cetera.

PCI EXPRESS-PORTAR

Moderkort har ett antal PCI Express-portar (Peripheral Component Interconnect Express). I PCI Express-portarna ansluter du PCI-E-komponenter som grafikkort, nätverkskort, trådlöst nätverkskort, USB-kort och streamingkort.

USB-PORTAR

USB-portar (Universal Serial Bus) gör det möjligt att enkelt ansluta kringutrustning som skrivare, skanner, webbkamera, kabelmodem, mobiltelefon, bärbar hårddisk och mycket annat till din dator. Därför rekommenderar vi att du har ett stort antal USB-portar för framtida anslutningar.

SERIELL ATA (SATA)

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) är gränssnittet som används för att ansluta hårddiskar och optiska enheter till moderkortet. Ursprungligen var hastigheten 150 Mb/s, den steg sedan till 300 Mb/s och därefter till 600 Mb/s (ATA 600). SATA (som ersätter gränssnittet ATA) använder tunna sladdar för att förbättra luftcirkulationen och tar bort behovet av att konfigurera master och slave. SATA utlovar ett gränssnitt för högre hastigheter i framtiden.

M.2

M.2 är fortfarande en ny teknik och är en specifikation för internt monterade expansionskort. Den ersätter standarden mSATA och är mer lämpad för lagring i fast tillstånd (solid-state storage) och används i synnerhet i små apparater som ultrabooks och surfplattor.

NVMe

NVM Express (Non-Volatile Memory Express) är en specifikation för ett logisk enhetsgränssnitt för åtkomst till beständig lagringsmedia ansluten via en PCI Express-buss (PCIe). Denna teknik ger ett flertal prestandaförbättringar i SSD-diskar.

HYPERTRÅDNINGSTEKNIK

Hypertrådningsteknik ger datoranvändaren ökad prestanda på två sätt: genom att använda multitrådad programvara och genom att använda programvara i en miljö med multikörning. Programvaruapplikationer som skrivits för att använda flera delar kod som kallas "trådar" ser processorer med HT-teknik som två processorer. HT-teknik gör det möjligt för processorn att arbeta med två separata trådar samtidigt i stället för en i taget. Dessutom kan applikationer gynnas av en multikörningsmiljö - det går att köra två eller flera olika mjukvaruprogram samtidigt när de körs i operativsystem som Windows. Båda sätten resulterar i högre prestanda och mindre väntetid för användaren.

PS/2:

Vissa moderkort har fortfarande PS/2-portar och dessa finns vanligtvis till för personer som fortfarande vill använda äldre kringutrustning som inte stöder USB. PS/2-portar populariserades av IBM och var det vanligaste sättet att ansluta tangentbord och mus på 1990-talet. De ersätts nu vanligtvis av USB.