Denna sida är utformad för att ge generell information om en särskild kategori. För information om enskilda produkter hänvisa då till hjälpknappen () till höger om konfiguratorn.

Strömförsörjning
Ett nätaggregat är den enhet som står för strömförsörjningen till din dator. Det genomsnittliga nätaggregatet sträcker sig från 350 W till och över 1 000 W. När du konfigurerar din dator kontrollerar vi automatiskt att den strömförsörjning du valt räcker till för de komponenter du konfigurerat och varnar dig om det finns några problem.

Som en grov uppskattning kan man säga att följande komponenter använder:KomponentStröm
Processor med mediumprestanda110 W
RAM5 W (per sticka)
Grafikkort med låg prestanda50 W
Grafikkort med mediumprestanda100 W
Grafikkort med hög prestanda200 W
Hårddiskar25 W styck
Optiska enheter30 W styck
PCI-kort (t ex trådlöst nätverkskort)7 W (per kort)
Moderkort40 W
Kylfläktar10 W
Diskettenhet, tangentbord och mus10 W


Räknar vi ihop det hela ser du att den lägsta strömförsörjningen du bör ha på en stationär dator är ungefär 350 W, men är du villig att spendera lite extra kan du få ett kraftfullare nätaggregat med ett extremt tyst kylsystem eller modulära uttag.

En vanlig fråga

F. Jag tror att jag behöver ett riktigt kraftfullt nätaggregat och jag har sett en modell på 600 W eller mer för 250 till 350 kronor i affärerna. Varför är era nätaggregat dyrare?

S. Det finns inga stenhårda regler som bestämmer hur man avgör effekten hos ett nätaggregat, och naturligtvis tror de flesta att mer kraft är bättre. Den angivna effekten på nätaggregaten vi säljer är den sanna, konstanta effekten och inte toppeffekten. (Toppeffekt är den effekt ett nätaggregat kan mata ut under några sekunder.) Vi nämner inte några märken vid namn, men om du tittar i datoraffärerna kan du hitta vad som verkar vara nätaggregat med 600 W eller till och med 700 W för cirka 250 kronor, men passa dig! Detta är sannolikt nätaggregat som klassificerats utifrån sin toppeffekt och inte utifrån sin konstanta effekt. Vissa nätaggregat klarar inte ens av sin angivna uteffekt vid toppen. För ett nätaggregat som är byggt av pålitliga komponenter med en verklig konstant effekt på 600 W eller högre ska du behöva betala 600 kronor eller mer.

Våra nätaggregat med hög prestanda (även om de kanske bara är på 400 - 500 W) har testats för att konstant kunna leverera ström av hög kvalitet till din dator. Komponenttillverkare, till exempel grafikkortstillverkare, överdriver ofta kortens strömkrav eftersom nätaggregatstillverkare har märkt sina strömkällor med toppeffekt och inte med konstant uteffekt.