Denna sida är utformad för att ge generell information om en särskild kategori. För information om enskilda produkter hänvisa då till hjälpknappen () till höger om konfiguratorn.

Processor (CPU)
Processorn eller CPU:n (Central Processing Unit) är datorns hjärna. Processorn är en bit etsad kisel som gör några väldigt kraftfulla saker. Den samordnar det verkliga arbetet på datorn och berättar för all kringutrustning vad som ska göras och hur den ska bete sig. Processorns hastighet mäts i megahertz (MHz). Ett tusen megahertz är lika med en gigahertz (GHz). Därför körs en processor på 3,2 GHz i 3 200 MHz.

Det är vanligt att tro att ju snabbare processorn är, desto snabbare blir datorn. Istället för att lägga alla ägg i samma korg och spendera hela din budget direkt när du väljer processorhastighet, välj ett mer balanserat system:

Exempel 1:

Intel® Core™ i7-7700K-processor @ 4,2 GHz med 8 GB RAM.

Exempel 2:

Intel® Core™ i5-7600K-processor @ 3,5 GHz med 16 GB RAM.

Vilken dator kommer att bli snabbare? För gaming eller krävande användning skulle vi välja det andra exemplet eftersom dubbelt så mycket RAM gör det möjligt för flera program att vara öppna samtidigt, vilket ger ökad stabilitet för spel och en mer responsiv dator. Se Minne (RAM) för mer information.

Flera kärnprocessorer

Flera kärnprocessorer ger hög prestanda med hjälp av applikationer som stöder multitrådning.

Förutom operativsystemet Microsoft Windows som stöder multitrådning är de huvudsakliga applikationerna som stöder multitrådning avancerade videoredigeringspaket och spel. Om du tänker köra många program samtidigt, överväg en processor med flera kärnor. Förutsatt att applikationen skrivits för att dra nytta av flera kärnor är i allmänhet fyra kärnor bättre än två, och åtta kärnor är bättre än fyra.

Se även: Hypertrådningsteknik (HTT=Hyper Threading Technology)

Ska jag välja en processor från Intel eller AMD™

När du konfigurerar din nya dator kan du välja mellan en Intel-baserad dator och en AMD-baserad dator. Båda processorerna är mycket prisvärda och ger utmärkt prestanda. För närvarande har Intel-processorerna bättre prestanda, men AMD-processorerna ger dig mer för pengarna. Om du vill ha den allra bästa prestandan ska du välja en Intel-baserad dator. Vill du däremot ha utmärkt prestanda till ett mycket konkurrenskraftigt pris, välj en AMD-baserad dator.